Mi az a luteolin, és mik a főbb egészségügyi előnyei?
Kutatások szerint a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidok antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sejtvédő, és akár rákellenes hatással is rendelkezhetnek. Ezért a flavonoidokban gazdag étrend, illetve az ezeket tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása egészségünk megőrzésének egyik kulcsa lehet. Ezek közül az egyik leginkább figyelemre méltó a luteolin. Lássuk, mik a luteolin főbb egészségügyi előnyei, és legkiválóbb forrásai!
Gyulladáscsökkentő hatás
Vizsgálatok szerint a luteolin képes lehet gátolni a gyulladások kialakulásáért felelős egyes molekulák termelődését, és hatással lehet a szervezet gyulladásokra adott immunválaszára is. Ennek köszönhetően a luteolinban gazdag étrend mind a gyulladások megelőzésében, mind azok enyhítésében is kulcsfontosságú lehet.
Antioxidáns tulajdonságok
A luteolin erős antioxidánsként hat, semlegesítve a káros szabad gyököket, amelyek a szervezetben oxidatív stresszt okozhatnak, és így hozzájárulhatnak a sejtek károsodásához, az öregedési folyamatok felgyorsulásához, valamint egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen növelik.
Neuroprotektív tulajdonságok
Klinikai tanulmányok beszámolói szerint a luteolin neuroprotektív, idegvédő hatásokkal is rendelkezhet, és hatékonyan csökkentheti az oxidatív stresszt és a gyulladásokat az agyban. Ennek köszönhetően előnyös lehet olyan betegségek kezelésében, mint például a Huntington-kór, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex.
A szív- és érrendszer védelme
Gyulladáscsökkentő és sejtvédő tulajdonságainak, illetve a vérerek működésére gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően a luteolin hozzájárulhat a sokakat érintő szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez egyaránt.
Rákellenes hatás
Előzetes vizsgálatok szerint a luteolin gátolhatja a különféle ráksejttípusok, például a mell-, a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarák növekedését és terjedését, ám gyakorlati alkalmazását illetően több kutatásra van szükség.
A luteolin 10 legjobb természetes forrása
- Zeller: A zeller amellett, hogy a luteolin kiváló forrása, más egészségvédő tápanyagokat is tartalmaz, mint például a bélflórát támogató rostok, a K-vitamin, és a kálium, így mindenképp érdemes étrendünkbe illeszteni.
- Petrezselyem: Ez hazánkban is rendkívül népszerű aromás fűszernövény nem csak jellegzetes ízét adja az ételeinkhez, de gazdag luteolinban, C-vitaminban és vasban is.
- Borsmenta: A borsmenta immunerősítő és gyomornyugtató hatását többek között a luteolinnak, a mentolnak és más jótékony vegyületeknek köszönheti.
- Kakukkfű: A kakukkfű egy sokoldalú fűszer- és gyógynövény, amely nem csak luteolint, hanem C-vitamint és különféle illóolajokat is tartalmaz, amelyek erős antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
- Brokkoli: Ez a keresztesvirágú zöldség a luteolin mellett kiváló forrása az A-vitaminnak, a C-vitaminnak, a K-vitaminnak, és a folsavnak is.
- Sárgarépa: A sárgarépa gazdag luteolinban, béta-karotinban és más antioxidánsokban, amelyek támogatják a szem egészségét és segíthetnek megelőzni az életkorral összefüggő makula-degenerációt is.
- Articsóka: Az articsóka rostokat, luteolint, és kulcsfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, így többek között támogatja a máj és az emésztőrendszer egészségét.
- Földimogyoró: A földimogyoró nem csak luteolinban, hanem szívbarát zsírokban, fehérjékben és más létfontosságú tápanyagokban is gazdag.
- Rozmaring: Ez az illatos fűszer bővelkedik luteolinban, karnozikus savban és rozmarinsavban is, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
- Olívaolaj: Az olívaolaj, különösen a hidegen sajtolt, extra szűz változat, luteolint és más jótékony vegyületeket is tartalmaz, amelyek többek között csökkentik a gyulladásokat, óvják a bőrt, és védik a szív egészségét is.
Ajánlott termék: Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.sciencedirect.com/luteolin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC2615542/
https://www.sciencedirect.com/S037887411
https://examine.com/supplements/peppermint/
https://examine.com/supplements/artichoke/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9802556/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19853596/
https://examine.com/rosmarinic-acid/
https://examine.com/foods/olive-oil/
Fotó: Tima Miroshnichenko