A narancsot élvezhetjük forralt borhoz adva, kandírozott narancsként, illatos héját az ízletes karácsonyi desszertekbe reszelve, vagy esetleg a belőle készült illóolajat a nappaliban párologtatva. Természetesen a narancsot nassolhatjuk üdítő gyümölcssaláták összetevőjeként, illetve önmagában is, ráadásul fogyasztásával nem csak ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük. A benne lévő jótékony vegyületeknek köszönhetően a narancs egészségvédő hatásait is megtapasztalhatjuk, lássuk, mit érdemes ezekről tudni!
A narancs rendkívül gazdag egészségvédő növényi vegyületekben
Klinikai tanulmányok beszámolói szerint a narancs kiváló forrása a különféle bioaktív, antioxidáns hatású növényi vegyületeknek. Ezek közül a leginkább figyelmünkre méltóak a C-vitamin, a flavonoidok, illetve a karotinoidok. Lássuk, hogy hogyan támogathatják egészségünket!
C-vitamin
A C-vitamin az egyik legismertebb és legtöbbet kutatott antioxidáns. Mivel szervezetünk nem képes előállítani ezt a létfontosságú vitamint, étrendből való, napi bevitele kiemelkedően fontos. Klinikai vizsgálatok szerint a narancsban is gazdagon megtalálható C-vitamin magas étrendi bevitele és koncentrációja a vérben nem csak immunrendszerünket erősítheti és sejtjeink, valamint bőrünk egészségét fokozhatja, hanem összefüggésbe hozható a különböző szív-és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések kialakulásának alacsonyabb kockázatával is.
Flavonoidok
A narancs antioxidáns tulajdonságainak nagy részét a benne található flavonoidoknak köszönheti. Ezen vegyületek közé tartozik a heszperidin és a naringenin is, melyek több módon fokozhatják egészségünket. A heszperidin egy, a citrusfélékben megtalálható flavonoid, mely a narancs egyik fő antioxidánsa, és amelynek koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsillapító, illetve sejtvédő hatásai is lehetnek. A naringenin szintén egy citrusokban előforduló flavonoid, mely képes lehet javítani a vérerek működését és támogathatja a szervezet védőmechanizmusait a káros szabad gyökökkel szemben.
Karotinoidok
A citrusfélék, és így a narancs is gazdagon tartalmaznak karotinoid antioxidánsokat, melyek nem csak élénk sárga, narancssárga és piros színükért felelősek, hanem megannyi egészségfokozó tulajdonsággal is bírnak. Ezek közül a leginkább kiemelkedőek a béta-kriptoxantin és a likopin. A béta-kriptoxantin nevű vegyület védi testünk sejtjeit az oxidatív stressz okozta károsodástól, ráadásul a szervezetünk a béta-karotinhoz hasonlóan, a béta-kriptoxantint is képes átalakítani aktív A-vitaminná. A likopin szintén egy erőteljes antioxidáns, mely számos módon védheti egészségünket, ráadásul a szív-és érrendszeri megbetegedések és más komoly betegségek kockázatát is jelentősen csökkentheti.
Hogyan fogyasszuk a narancsot?
A narancsot fogyaszthatjuk frissen, hozzáadhatjuk a reggeli zabkásához vagy tejberizshez, vagy ihatunk frissen facsart narancslevet is. Mára már narancsot, narancskivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők is rendelkezésünkre állnak, melyek megannyi egészségvédő hatással bírhatnak. Ezek közül a mi kedvencünk az Ehlers Vitalkost Berkenye Narancs Ribizli őrleménykeverék, melynek rendszeres alkalmazása számos pozitív élettani hatással járhat. Ide tartozik az alacsony szerotoninszint növelése, a szorongás, a depresszió, illetve a pánikbetegség tüneteinek csillapítása, illetve a kognitív funkciók, köztük a koncentráció javítása is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC7987641/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6469163/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25270992/