A népi megfigyeléseken kívül ma már egyre több kutatás is foglalkozik a tökmagolaj összetételével és jótékony hatásaival. Megállapították, hogy a tökmagolaj gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és a szervezet számára rendkívül fontos telítetlen zsírsavakban. Ugyan a legtöbben a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésére, illetve megelőzésére használják, ezen felül is számos jótékony hatása van.
A megfelelő tökmagolaj kiválasztásának egyik fő szempontja a készítés módja. Nem csupán egyféleképpen készülhet ugyanis ez az értékes olaj. Megkülönböztetünk hidegen sajtolást, illetve melegen sajtoltást.
A hidegen sajtolás lényege, hogy a magok a tisztítás után egy csigás présbe kerülnek, majd kisajtolják belőlük az olajat. A folyamat során nem használnak magas hőmérsékletet, illetve adalékanyagot. Ezzel szemben a melegen sajtolás során a megtisztított magokat először ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, magas hőmérsékleten lepirítják és csak ezután sajtolják ki belőlük az olajat.
Élettani hatások szempontjából a hidegen sajtolt változat értékesebb, hiszen ott nem alkalmaznak magas hőmérsékletet, így képesek megőrizni az olajos mag értékes vitamin- és ásványianyag-tartalmát.
A tökmagolaj jótékony hatásai
A tökmagolaj gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ezen felül jelentős mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat.
A magas telítetlen zsírsavtartalomnak köszönhetően jótékony hatással lehet:
- a szellemi teljesítőképességre
- a mentális egészségre
- a szív- és érrendszerre
- immunrendszerre
- emésztőrendszerre
- a prosztatára (Delta-7 fitoszterol tartalma miatt)
- a húgyutak egészségére
A tökmagolajat érdemes kúraszerűen fogyasztani. Felnőttek számára egy kúra időtartama minimum 3 hónap, a kúra alatt az ajánlott fogyasztási mennyiség naponta 1 evőkanál. Gyermekeknek is adható, nekik naponta 1 teáskanálnyi mennyiség javasolt.
A tökmagolaj nem csak önmagában, hanem ételekhez adagolva is fogyasztható. A napi ajánlott fogyasztási mennyiség belekeverhető szendvicskrémbe, turmixba vagy akár salátákra öntetként is alkalmazható. A szendvicskrémek esetében érdemes közvetlenül a fogyasztás előtt hozzáadni a napi adagot, így biztosan nyomonkövethető az elfogyasztott mennyiség. Krémlevesekhez is adható közvetlenül a fogyasztás előtt, valamint sült húsok utóízesítésére is kiváló.
Fontos, hogy az ételt a tökmagolaj hozzáadása után már ne melegítsük, mert a hő hatására sérülhetnek az értékes összetevők.
A tökmagolaj külső felhasználása
Kevesen tudják, de a tökmagolaj nem csupán belsőleg alkalmazható, hanem külsőleg is, közvetlenül a bőrre kenve. Antioxidáns tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású hordozóolaj, segít megőrizni a bőr egészségét. Értékes összetevőinek köszönhetően segítheti a sebek gyógyulását, valamint támogatja a kollagéntermelést, ezáltal segít megőrizni a bőr rugalmasságát és szépségét.
Kiváló masszázsolaj. E-vitamintartalmának köszönhetően óvja, illetve táplálja a száraz, igénybevett bőrt. Mivel 100%-ban természetes, ezért gyermekeknél is biztonsággal alkalmazható.
Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017725/
https://www.healthline.com/health/pumpkin-seed-oil#TOC_TITLE_HDR_1