Mi a spirulina?
A zöld algaként is ismert spirulina a cianobaktériumok egyikének köznyelvi elnevezése. Az étrend-kiegészítőkben a leggyakrabban használt spirulina fajok a Spirulina maxima és a Spirulina platensis. Ez a vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag alga az emberi étrend része legalább a 16. század óta. Francia kutatók dokumentálták a Csád-tóból származó spirulinából készült tenyérnyi koronggá formázott, szárított lapocskák, az úgynevezett „Dihe” fogyasztását az afrikai őslakosok körében. Arra is találtak bizonyítékot, hogy ez idő alatt Közép-Amerikában az aztékok is termesztették a spirulinát, mind fogyasztási, mind kereskedelmi céllal.
Hogyan hat a spirulina?
A spirulinát rendkívül magas tápanyagtartalma miatt legtöbben hiánybetegségek kezelésére és általános egészségmegőrzés céljából fogyasztják nap mint nap. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a zöld alga segíthet az allergiás megbetegedések tüneteinek eredményes kezelésében is.
Egy igencsak tanulságos, hat hónapon át tartó klinikai tanulmány eredményei szerint napi 2 gramm spirulina alkalmazása nagyfokú javulást mutatott a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladásban szenvedő felnőtteknél. A vizsgálat beszámolt az orrfolyás, az orrdugulás és a tüsszentés gyakoriságának csökkenéséről és a viszketés enyhüléséről is.
Az orvosok által szakszerűen és áthatóan analizált kutatási adatok mellett a résztvevők tapasztalatait is közzétették. A hat hónapon át vizsgált felnőttek egy egytől tízig terjedő értékelő skálán átlagosan 7.21 pontot adtak a kezeléssel kapcsolatos elégedettségükre, a spirulina hatékonyságát illetően pedig 7.44 pontos értékelést adtak.
Egy ettől a klinikai kutatástól függetlenül végzett tanulmány hasonlóan pozitív eredményekről számolt be. A résztvevőket véletlenszerűen három csoportra osztották. Az első csoport napi 1 gramm spirulinát, a második csoport 2 gramm spirulinát, a harmadik pedig placebót tartalmazó (hatóanyag nélküli) tablettát kaptak, tizenkét héten át.
Itt az eredmények azt mutatták, hogy napi 2 gramm spirulina az allergiás orrnyálkahártya-gyulladásban szenvedő betegek tüneteit nagyobb mértékben enyhítette, mint egyes antihisztamin-tartalmú gyógykészítmények. Ezt részben a spirulina interleukin-4 citokinek termelését gátló hatásával magyarázták.
Hogyan alkalmazhatjuk a spirulinát?
A spirulinát alkalmazhatjuk por, kapszula, vagy tabletta formájában is. A por állagú termékeket, vagy a porrá tört, esetleg vízben feloldott tablettát könnyen ételbe vagy italba lehet keverni - sokan bogyós gyümölcsökből vagy zöld levelesekből álló turmixhoz vagy friss gyümölcsléhez adva fogyasztják.
Ha tabletta formájában kívánjuk a mindennapjainkba iktatni, könnyedén és hatékonyan gondoskodhatunk a spirulinában rejlő tápanyagok gyors beviteléről, és még egy mosogatást is megspórolunk.
A Mannavita Spirulina tabletta hozzáadott anyagoktól mentes, tablettánként 50 mg 100%-os tisztaságú spirulinát tartalmaz. Adagolását célszerű napi két tabletta bevitelével kezdeni, majd fokozatosan növelni napi hat tablettára, általános vitamin- és ásványianyag pótlás céljából, illetve különböző betegségek megelőzéséhez.
Kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel való egyeztetés ajánlott a termék alkalmazása előtt.
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21793723
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6420655
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857205
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32133854/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23544470/