1. A chlorella elősegítheti a méregtelenítést
Több klinikai kutatás is beszámol arról, hogy ez a zöld színű, egysejtű édesvízi alga képes lehet testünk természetes méregtelenítő képességének fokozására. A chlorella más algáknál, így még a spirulinánál is eredményesebben támogatja a nehézfémek és más, különböző környezeti szennyeződésekből, vagy akár élelmiszerből bevitt káros vegyületek eltávolítását a szervezetből. Néhány ilyen nehézfém, mint például a vas és a réz kis mennyiségben elengedhetetlen és hasznos az emberi test számára, ám ezek felgyülemlése komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
2. Szabályozhatja a vérnyomást
E tápanyagban gazdag édesvízi alga eredményesen járul hozzá az érfalak egészségének megőrzéséhez és javításához. A chlorellában nagy mennyiségben megtalálható különböző antioxidánsok és vitaminok, az arginin, a kálium, a kalcium és az Omega-3 telítetlen zsírsavak elősegítik az artériás érfalmerevség csökkenését, ez pedig hozzájárul a vérnyomás szabályozásához. Egy 12 hetes tanulmány kimutatta, hogy akár napi 4 gramm chlorella bevitele is képes ilyen hatást elérni. A vérnyomás szabályozása és egészséges szinten tartása hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.
3. Enyhítheti a fibromyalgia okozta fájdalmat
A fibromyalgia, vagy másképp izomrostfájdalom, egy ismeretlen eredetű, ám gyakori és krónikus mozgásszervi rendellenesség. A jelenleg rendelkezésre álló, leggyakrabban alkalmazott terápiás módszerek, a gyógyszeres kezelés, a rendszeres testmozgás és az alvási rutin fenntartása időszakos javulást hozhatnak. A megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztása is hozzájárulhat ezek hatékonyságához.
Néhány tanulmány szerint a magnéziumhoz hasonlóan a chlorella is képes lehet a fibromyalgia fájdalmas tüneteinek csökkentésére. Egy két hónapon át tartó, 18 izomrostfájdalomban szenvedő felnőtt részvételével zajló vizsgálat szerint napi 10 gramm chlorella átlagosan 22%-kal volt képes csökkenteni a betegség okozta fájdalmat.
4. Immunerősítő hatással bír
A mikrotápanyagokban gazdag chlorella kiváló vitamin-, ásványianyag- és zsírsavforrás mindazok számára, akik nem esznek elég zöldséget. Jelentős antioxidáns és esszenciális zsírsav-tartalma miatt alkalmazható mind betegségek megelőzésére, mind kezelésükre a terápia részeként. A chlorella kiváló forrása a vasnak, a proteinnek, és a B12-vitaminnak, ezért fogyasztása vegánok, vegetáriánusok, és egyoldalúan táplálkozó húsevők számára is kifejezetten ajánlott.
5. A chlorella segíthet a koleszterinszint csökkentésében
Számos tanulmány bizonyította, hogy a chlorella segíthet a koleszterinszint csökkentésében is. A klinikai vizsgálatok azt találták, hogy napi 5-10 gramm klorella fogyasztása csökkentette a magas vérnyomással küzdő tesztalanyok LDL, vagyis a “rossz” koleszterin szintjét. Ezt a képességét elsősorban a benne található niacinnak, karotinoidoknak, antioxidánsoknak és magas rosttartalmának köszönhetjük.
+1: Segíthet az egészséges testsúly elérésében
Azt tudjuk, hogy a hatékony testsúlycsökkentésre nem létezik egyetlen varázspirula, ám vannak olyan étrend-kiegészítők, amelyek a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás, és az egészséges életmód mellett hozzájárulhatnak az optimális testsúly eléréséhez és fenntartásához. Bár a chlorella testzsírcsökkentő hatását a tanulmányok egyelőre nem erősítették meg, számos fogyasztói visszajelzés pozitív (vagy ez esetben inkább “negatív”) eredményekről, vagyis a testsúly csökkenéséről számolt be.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. Ajánlott gyógyszerész vagy kezelőorvos tanácsát kikérni új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt.
Források:
https://examine.com/supplements/chlorella/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561078/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/2
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19811362/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24249971/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10815009/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11347287
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12874157
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24920270
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21906314
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22849818